Finspångs kommun

Försäljnings- och service­programmet

Siktar du högt? Vill du ha en praktisk utbildning där du lär dig allt om detaljhandeln? Har du intresse för marknadsföring, service och ekonomi? Här är programmet för dig!

En utbildning som kräver mycket men också ger mycket

Programmet passar dig som vill lära mer om företag, marknadsföring och ledarskap. Efter utbildningen kan du arbeta med inköp, försäljning, service, reklam, ekonomi, löner och bokföring. Genom försäljnings- och serviceprogrammet får du grundläggande högskolebehörighet. De kurser som ger grundläggande behörighet är möjliga att välja bort. Du får också en yrkesexamen vilket ofta leder till jobb direkt efter gymnasiet.

Om programmet

Det centrala för utbildningen är att du lär dig handel med varor och tjänster. Med tjänster menar man resor, hotell, transporter, reklam, marknadsföring med mera. Du lär dig hur man ställer fakturor och offerter samt om de lagar och regler som gäller vid försäljning.

Du läser kurser inom bland annat företagsekonomi där entreprenörskap, redovisning, näthandel, kommunikation, ledarskap och affärsutveckling är centralt. Försäljningsteknik, service och administration ingår också i programmet och du kommer lära dig om den nya tekniken som används inom branschen idag.

Du kan fördjupa dig inom olika områden som livsmedel, mode, sport, fritid eller elektronik. Du lär dig vikten av att kunna köpa in varor och hantera dom. Du får även lära dig att exponera varor på ett säljande sätt.

På programmet fördjupar du också dina kunskaper om hur företag fungerar och är organiserade. Du läser om marknadsföring av varor och tjänster och får träna på att göra reklam och informationsmaterial. Det ingår också att göra marknadsundersökningar och planera kampanjer.

En praktisk yrkesutbildning

Försäljnings- och serviceprogrammet är skolförlagt vilket innebär att du gör stora delar av din utbildning inne på skolan fast med många praktiska moment och övningar. Du gör även vissa delar av din utbildning ute på en riktig arbetsplats där du får möta yrkesmän och få kunskaper om ditt framtida yrke. Denna praktik kallas för APL som står för arbetsplatsförlagt lärande. Redan första terminen årskurs 1 får du testa på yrket under en vecka och i åk 2 är du ute fyra veckor på APL för att sedan i åk 3 vara ute på praktik minst 50% av utbildningen.

Åk 1

  • HT, 1 vecka APL
  • VT, 2 veckor APL

Åk 2

  • HT, 2 veckor APL
  • VT, 2 veckor APL

Åk 3 (Lärlingsutbildning)

  • 3 dagar i veckan (50% av utbildningen)

Nyhet - Ekonomiprofil på FS

Få ut det bästa av två världar genom att välja ekonomiprofil på vårt försäljning- och serviceprogram! Du får samma behörighet som ekonomiprogrammet samtidigt som du blir anställningsbar som säljare och är lärling hela år 3.

Det är möjligt genom att du nu får den grundläggande behörigheten i de gymnasiegemensamma ämnena samtidigt så har vi lagt företagsekonomi 1 och matematik 2a under programfördjupningen. Då har du utrymme för Historia 1a2, samhällskunskap 1a2 och matematik 3b i ditt individuella val.

Kontakt

Johanna Fornasaro
Resultat- och enhetschef/rektor
Bergska gymnasiet, Bildningen

0122-851 02
Johanna.fornasaro@finspang.se

Finnvedsvägen 4 612 30 Finspång