Finspångs kommun

Bygg- och anläggnings­programmet

På Bygg- och anläggningsprogrammet får du de praktiska kunskaper som det lokala näringslivet efterfrågar. Just nu är det stor efterfrågan på arbetskraft inom byggbranschen!

En kille i keps och blå tröja sågar av en regel.

Sverige bygger ut och behöver dig! Ta chansen till att skaffa dig ett framtidsjobb

Utbildningen ger dig en bred kunskap inom husbyggnation. Utbildningen ger dig både praktiska och teoretiska kunskaper där du får testa på många olika moment och arbeta i byggprojekt.

Du lär dig hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt samt om branschens olika yrken och arbetsprocesser. I yrkesteorin lär du dig läsa ritningar, räkna och omvandla mått samt om egenskaper hos olika material.

Programmet passar dig som vill arbeta inom något av de många yrken som finns inom bygg- och anläggningsbranschen. Under första året får du pröva på att arbeta med bland annat snickeri, mureri, måleri, glasmästeri och betong.

Du kan fortsätta studera på yrkeshögskola och du får även en yrkesexamen vilket ofta leder till jobb direkt efter gymnasiet. Genom Bygg- och anläggningsprogrammet får du grundläggande högskolebehörighet. De kurser som ger grundläggande behörighet är möjliga att välja bort.

Skolförlagd yrkesutbildning

Utbildningen är skolförlagd vilket innebär att du gör stora delar av din utbildning inne på skolan fast med många praktiska moment och övningar. Du gör även vissa delar av din utbildning ute på en riktig arbetsplats där du får möta yrkesmän och få kunskaper om ditt framtida yrke. Denna praktik kallas för APL som står för arbetsplatsförlagt lärande.

Tveka inte att kontakta oss om du vill du veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet på Bergska gymnasiet.

Våra inriktningar

Inom denna inriktning kommer du lära dig alla moment inom husbyggnation och många kurser är inom ämnet byggnadsträ. Momenten i kurserna gör du både på skolan och ute på företag inom APL-tiden.

Under din APL, som står för arbetsförlagt lärande, får du möta yrkeskunniga människor som delar med sig av sina kunskaper och du skapar bra kontakter för framtiden.

I yrkesteorin lär du dig bland annat skyddsföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik, grunderna i ritningsläsning och olika verktyg och material. Du kan välja att läsa kursen Entreprenörskap där du får kunskaper i att starta och driva ett företag.

Du har även möjlighet att fördjupa dig och välja till kurser inom betong. Inom betongkurserna får du arbeta med att armera, gjuta och efterbehandla betong.

Programcirklar

Utifrån diagramen på bilderna kan du få en översikt kring hur många poäng du läser av olika ämnen på våra olika inriktningar och hur många poäng som är valbara. Programcirklarna är också bra att använda för att jämföra olika program med varandra.

Kontakt

Sofia Arnell-Johansson
Biträdande rektor
Bergska gymnasiet

070-387 23 38
sofia.arnell-johansson@finspang.se

Ekmans väg 12, 612 36 Finspång

AnneMarie Vind
Lärare IM
Bergska gymnasiet, Bergska skolan

072-505 95 44
annemarie.vind@finspang.se

Ekmans väg 12, 612 36 Finspång